Yankee Caffee – świeżo wypalana kawa, która zasługuje na medal
Yankee Caffee to produkt stworzony wprost pod oczekiwania klienta. Marka kawy ziarnistej wypalana jest na specjalne zamówienie.
Klient otrzymuje kawę świeżo wypaloną w dniu wysyłki, dzięki czemu może rozkoszować się produktem maksymalnie świeżym, kiedy jego właściwości smakowe są na najwyższym poziomie.
W kawach Yankee Caffee używane są ziarna jakości premium/speciality, które są objęte testami organizacji SCA (Specialty Coffee Association) skupiającej ekspertów kawowych, którzy dokonują weryfikacji zbiorów kawy przyznając ziarnom punkty za ich jakość. Kawy Yankee Caffee powstają wyłącznie z ziaren najwyższej jakości, które przez w/w organizację otrzymały klasyfikację powyżej 80 pkt. (segment premium/speciality). Wykorzystywane są ziarna pochodzące z plantacji, które mogą przedstawić certyfikat na potwierdzenie tego, że dana plantacja nie powstała na skutek wycinania lasów.
Wysyłka dopasowana do klienta
Innowacyjny system produkcji i dystrybucji dopasowany jest do klienta, dzięki czemu właściciel marki zapobiega produkcji na zapas (kawa nie zalega na magazynach miesiącami jak to ma miejsce w przypadku dużych marek. Kawy są wypalane typowo pod zamówienie klienta w dniu wysyłki. – Wysyłamy do klientów świeżo paloną kawę, dzięki czemu zachowuje ona swoje najlepsze właściwości smakowe – mówi Paweł Kaczor, właściciel OPTIMES. – Kawy na sklepowych półkach zazwyczaj przebywają długą drogę dystrybucji i w ostateczności konsument kupuje kawę, która była wypalana kilka miesięcy wcześniej i jej najlepsze walory smakowe już się zatraciły. Kawa jest owocem i posiada swoje naturalne nuty smakowe, które zawsze podajemy na opakowaniu i w treści naszej oferty w sklepie internetowym. Oprócz tego weryfikujemy stopień wypalenia cyfrowym miernikiem odcienia, aby kawa była wypalona idealnie w punkt, czyli nie za jasno i nie za ciemno. Wypalanie kawy w stopniu ciemnym, w celu zakrycia defektu gorszej jakości ziaren, całkowicie pozbawia ziarna nut smakowych, a końcowy produkt ma płaski smak.
Indywidualny proces dystrybucji
Właściciel firmy OPTIMES rozwija markę Yankee Caffee poprzez ekspansję na inne dostępne marketplace’y w Polsce oraz skutecznie rozwija sieć sprzedawców stacjonarnych. Dba cały czas o to, by dystrybutorzy nie zamawiali produktów na zapas, tylko składali zamówienia kilka razy w miesiącu na mniejsze partie, aby ich klienci również zawsze otrzymywali świeżo paloną kawę. – Skupiamy się maksymalnie na jakości oferowanych przez nas produktów – dodaje Paweł Kaczor. – Nie wypalamy kawy na masową skalę, dlatego korzystamy z pieców przeznaczonych do wypalania kaw speciality. Taki piec jest w stanie jednorazowo wypalić znacznie mniejszą ilość kawy niż piec przemysłowy, ale dzięki temu mamy znacznie większą kontrolę nad procesem palenia i każdy jeden wypał jest starannie zaplanowanym procesem. Dostarczamy kawy wypalane pod zamówienie, nie na zapas. Dzięki temu klient otrzymuje maksymalnie świeży produkt. Tylko świeżo palona kawa gwarantuje obecność pełnowartościowych nut smakowych.
Rozwój marki Yankee Caffee
jest intensywny w oparciu o zachowanie najwyższych standardów jakości dla klienta. W procesie twórczym właściciel marki na stałe podtrzymuje kontakty z mistrzem świata palenia kawy w Aeropress 2009 roku. Sprzedaż jest rozwijana poprzez marketplace Allegro, Empik, Erli, a także sieć sprzedawców stacjonarnych.